Journée scientifique WP4 : Mechanical properties and structures of advanced met al alloys


Loading Map....

Date | Time
29/03/2018 | 9 h 00 min - 17 h 00 min

Location
LEM3

Categories


LEM3, Metz, Grande Salle de Réunion (Lectures in English)
9:00 – 9:30 Reception of the participants, introduction: Laszlo S. TOTH
9:30 – 10:15 Invited lecture: Microstructure and texture evolution in TWIP-steels and high-entropy alloys, by Luis Barrales-Mora, Associate Professor, George W. Woodruff School of Mechanical Engineering, Georgia Tech Lorraine (45 min)
10:15 – 12:00 Task 1: Microstructures based mechanical behavior of advanced alloys.
Animator: Laszlo Toth
10:15 – 10:45 An analytical approach for modelling strain hardening behavior during twinning in magnesium, Sudeep K Sahoo, Laszlo S Toth, Somjeet Biswas (30 min)
10:45 – 11:00 Coffee break
11:00 – 11:30 The new ‘carrot’ process to obtain ultra-fine grain sheet with homogeneous structure, Viet VU QUOC, Laszlo Toth, Yan Beygelzimer (30 min)
11:30 – 12:00 Understanding the mechanisms of crack propagation in metals with gradient microstructure during fatigue using in-situ microscopy, C. Dureau, M. Arzaghi, R. Massion, T. Grosdidier, Y. Nadot (30 min)
12h00-14h00 Lunch at CROUS Brasserie (inscription needed)
14:00 – 14:30 Task 2: Mechanical behavior of light metals under dynamic loading.
Animator: Alain Molinari
Response of porous metals and metal-polymer composite materials to shock loading,
A. Molinari, C. Czarnota, S. Mercier (30 min)
14:30-15:00 Task 3: Hardening mechanisms and damage of metals
Animator: Alain Jacques
Effect of pores on the high temperature mechanical behavior of single crystal superalloys, Alain Jacques (30 min)
15:00-15:30 Task 4: Optimization of the mechanical behavior of metal structures by numerical simulation
Animator: Michel Potier-Ferry
Taylor-based meshless method for solving non-line ar PDEs, Jie YANG, post-doc LABEX.
Co-auteurs: Michel Potier-Ferry, Heng HU (Université Wuhan, invité LABEX, Yao KOUTSAWA, Laboratoire LIST Luxembourg), (30 min)
15:30–15:45 Coffee break
15:45-16:45 Discussion of new projects for the 7th Year of the Labex DAMAS (1 Sept. 2018 – 31 August 2019)
16:45 End of the Workshop
organizers: Laszlo S. Toth (LEM3) – Alain Jacques (IJL)